HUDOBNÉ KONFRONTÁCIE 2012

24.04.2012 Prešov

VYHODNOTENIE regionálnej súťažnej prehliadky hudobného folklóru dospelých

V koordinácii s celoštátnou postupovou súťažnou prehliadkou ľudových hudieb, speváckych skupín, sólistov spevákov a inštrumentalistov, ktorej vyhlasovateľom je Národné osvetové centrum v Bratislave, usporiadalo Divadlo Jonáša Záborského – útvar osvetovej činnosti v Prešove dňa 22.apríla 2012 na malej scéne DJZ v Prešove regionálnu súťažnú prehliadku hudobného folklóru dospelých, ktorá sa konala pod názvom Hudobné konfrontácie 2012.
Spevácke skupiny a sólistov reprezentovali: Ženská a mužská spevácka skupina HERMANOVČAN , Občianske združenie Hermanovce, ŽSS DÚBRAVA, Kultúrne a spoločenské združenie Prešov, ŽSS ŠARIŠAN, Park kultúry a oddychu Prešov, ŽSS Vysokoškolský folklórny súbor TORYSA, Prešovská univerzita, Prešov, MSS PASTIERSKA MUZIČKA, Prešov, Ľubica Ručinská, FS Šarišan, PKO Prešov, Miroslav Mryglot, Šarišské Michaľany.
V kategórii ľudových hudieb súťažili 2 ľudové hudby: Ľudová hudba ŠARIŠAN, PKO Prešov a ĽH VŠFS TORYSA, Prešovská univerzita Prešov. Na súťaži sa prezentovalo asi pred 200 divákmi 90 účinkujúcich.
Súťažné vystúpenia hodnotila odborná porota v zložení: PhDr. Vladimír Ljubimov, PhDr. Jana Pitková a Jozef Piroh. Títo veľmi pozitívne hodnotili celkový priebeh, náplň a umeleckú úroveň jednotlivých súťažiacich v štyroch kategóriách – sólový spev, sólista inštrumentalista, spevácke skupiny a ľudové hudby. Predseda poroty PhDr. Vladimír Ljubimov zhodnotil súťažnú prehliadku takto:„ Je chvályhodné, že v dnešnej dobe, v dnešných možnostiach organizačných a finančných sa darí organizovať takéto podujatia. Treba pochváliť iniciátorov a organizátorov podujatia, ktoré je vnútornou potrebou celého nášho kultúrno-spoločenského diania. Súťažná prehliadka nebola príliš masovo obsadená, no napriek tomu predstavila základné formy a žánre hudobného folklóru typického pre náš región. Celková úroveň zúčastnených kolektívov a sólistov bola veľmi dobrá a bolo problémom diferencovať tých najlepších od výborných a priemerných. Celkove sa všetko blýskalo zlatom, postupom do krajského kola. Stabilne vysokú úroveň majú kolektívy Šarišan (spev a hudba), Torysa (spev a hudba), Dúbrava (spev, ale výborná aj hudba) napriek tomu, že vo všetkých kolektívoch ide o veľmi častú obmenu i obsadenie jednotlivých zložiek. Konkrétne výsledky a pripomienky boli analyzované na záverečnom hodnotení prehliadky.“
Po súťažnej časti a vyhlásení výsledkov, odovzdaní diplomov a vecných cien, sa uskutočnil odborný seminár za účasti vedúcich jednotlivých kolektívov, sólistov a členov odbornej poroty.
Celé podujatie bolo zaznamenané na DVD nosiči, ktorý je archivovaný v DJZ – útvare osvetovej činnosti v Prešove.
Krajská súťažná prehliadka ľudových hudieb, speváckych skupín, sólistov spevákov a inštrumentalistov sa uskutoční 18.11.2012 v Zamutove.

Výsledky:

kategória – sólisti speváci:

strieborné pásmo: Ľubica Ručinská, FS Šarišan, PKO Prešov

kategória – sólisti inštrumentalisti:

zlaté pásmo a postup: Miroslav Mryglot, Šarišské Michaľany
 
kategória – spevácke skupiny:

zlaté pásmo a postup: MSS HERMANOVČAN, Občianske združenie Hermanovce

zlaté pásmo a návrh na postup:
ŽSS DÚBRAVA, Kultúrne a spoločenské združenie Prešov
ŽSS ŠARIŠAN, PKO Prešov
ŽSS VŠFS TORYSA, Prešovská univerzita Prešov

zlaté pásmo: MSS PASTIERSKA MUZIČKA, Prešov

strieborné pásmo:  ŽSS HERMANOVČAN, Občianske združenie Hermanovce


kategória - ľudové hudby:

zlaté pásmo a postup: ĽH VŠFS TORYSA, Prešovská univerzita, Prešov

zlaté pásmo a návrh na postup: ĽH ŠARIŠAN, PKO Prešov

Spracoval: Mgr. Michal Kišeľák
metodik DJZ - ÚOČ Prešov
 

Vyberte región

mark